Gå direkte til innhold

Gamere har en stor fordel i arbeidslivet

Dame med spillkontroller.

Har du mye erfaring med dataspill og joysticker? Det kan ansees som jobbtrening hvis du ønsker å bli truck-, kran- eller gravemaskinfører.

Hvis du har sittet timesvis foran skjermen med intense dataspill, har det skjerpet øye-hånd-koordinasjonen din. Dette gjør det lettere for deg å komme raskt i gang med å styre tungt arbeidsutstyr, fordi du forstår muligheten og begrensningene til joystick-opererte maskiner veldig raskt.

Du vil også ha lang erfaring med å takle motgang og løse stadig nye utfordringer med relativt kort tid å bestemme deg på.

Spiller du ofte sammen med andre, har du også trent på å samarbeide, kommunisere effektivt og ta raske beslutninger i fellesskap.

Spiller du mest alene, har du trent på å løse kompliserte utfordringer alene og dermed også skjerpet kreativiteten din.

Bemanningsbyrået Manpower anbefaler at du setter spillerfaring på cv-en.

Far og sønn-tid med jobbtrening. (Foto: Unsplash).
Far og sønn-tid med jobbtrening. (Foto: Unsplash)

Å kjøre tårnkran er ganske likt et spill

Når du sitter i en stol og ser ned på byggeplassen ovenfra, har du veldig god oversikt – akkurat som i mange strategispill. Målet er for det meste å flytte noe fra ett sted til et annet, og noen ganger har du mer krevende oppgaver som å montere stålbjelker, løfte i sterk vind eller å demontere ting.

Når du styrer en tårnkran, sitter du med en joystick i hver hånd nesten hele tiden. Med venstre hånd styrer du kroken mot høyre og venstre og inn og ut, og med høyre hånd heiser du kroken opp og ned. Kontrollene er de samme for stort sett alle tårnkraner.

På mobilkraner har man i tillegg muligheten til å vinkle teleskopbommen opp og ned ved å vippe høyre spak mot eller fra seg.

Dame som styrer en maskin med to «joystick-er».
Når det kommer til gravemaskiner og teleskoptrucker, så har man mye av de samme spakene men gjerne flere funksjoner. Man kan så i måte argumentere for at det er mye lettere å kjøre en stor tårnkran enn en liten minigraver som har flere knapper, spaker og akser. (Foto: Unsplash)

De som har brukt spillkontrollere tar som regel krankjøring veldig raskt. En rutinert spiller tenker ikke på hvilke knapper fingrene skal trykke på når man er ordentlig inne i spillet, og slik er det også for en erfaren gravemaskin- eller kranfører: Maskinen blir en forlengelse av en selv, og maskineriet opereres mye på samme måte som om det skulle vært en spillkontroller som styrer et dataspill.

Fjernkontrollen til vår Terex-tårnkran.
Foto: Jørn Støylen / Viken Kompetanse
En typisk fjernkontroll til å styre tårnkraner med. Alle funksjonene styres i hovedsak med joystickene.

Ung men erfaren?

Er du en ung gamer med mye spillerfaring, har du altså svært gode forutsetninger for å lære deg å bli truck-, maskin- eller kranfører!

Du må ha fylt 17 år for å starte opplæring hos oss, men du får ikke kompetansebeviset før du har fylt 18 – fordi det er 18-årsgrense for å kjøre selvstendig på arbeidsplassen.