På vårt nye krankurs for folk uten byggeplasserfaring kan man spørre om absolutt alt man lurer på i trygge rammer.
Et kranførerkurs er en relativt rimelig, rask og enkel vei til en godt betalt jobb sammenlignet med hva for eksempel en rørlegger, frisør, elektriker eller helsearbeider trenger av kompetanse for å kunne dra på jobb om morgenen.
En spak i hver hånd
Å sitte i toppen av en kran og løfte og flytte flere tonn langt der nede på bakken med noen lette og elegante håndbevegelser gir en helt suveren mestringsfølelse.
De som liker å spille TV-spill har svært gode forutsetninger for å mestre å kjøre kran, da motorikken som kreves er ganske lik. Du sitter i en behagelig stol – riktig nok ganske så høyt over bakken – med en styrespak i hver hånd. Hovedbevegelsene er inn, ut, opp, ned, høyre og venstre.
Selvfølgelig er det tidvis krevende løfteoperasjoner og værforhold som krever at kranføreren virkelig kan faget sitt – men det er jo også noe av det som gjør denne jobben spennende og utfordrende.

Byggebransjen trenger friskt blod og flere kvinner
Bygg- og anleggsbransjen er mannsdominert, så gamle, gråhårede menn sitter med brorparten av kompetansen. Som i mange andre bransjer er det et stort behov for nye, unge og lovende kandidater til å videreføre kunnskap.
Vi mener at alle arbeidsplasser har godt av å ha en god fordeling mellom kjønn. Kvinner blir generelt sett meget godt mottatt på byggeplassene – de aller fleste av de mannlige kollegaene synes bare det er stas med mer mangfold.
De store entreprenørene ønsker også å øke kvinneandelen i bransjen, og vi skulle veldig gjerne sett en jevn fordeling av kjønnene på hvert eneste kurs vi har.
Tiden er overmoden for at bransjen tilrettelegger bedre for mer mangfold i arbeidsstyrken. Derfor lanserer vi i Viken Kompetanse nå et Krankurs for folk uten byggeplasserfaring som starter 19. august.
Et kurs med stor takhøyde
Våre kvinnelige elever faller som oftest i en av to kategorier: de som har mye byggeplasserfaring fra før, og de som aldri har satt sine bein på en byggeplass. De sistnevnte er gjerne usikre på å melde seg på kurs – og det er det vi ønsker å gjøre noe med nå.
Vi mener det er på høy tid med kurs hvor det er takhøyde for å stille spørsmål som «Hva er egentlig forskaling?» uten at det føles flaut eller ukomfortabelt.
I dette kurset er ingen spørsmål for dumme, og vi vil gå igjennom alt fra hvordan man oppfører seg på en byggeplass til hvor grensen går for hva som er akseptabel oppførsel fra kollegaer. (Alle seriøse arbeidsgivere har en sterk nulltoleranse overfor mobbing og sjikanerende oppførsel.)
I tillegg har vi altså et gratis foredrag i forkant av dette kurset, lørdag 10. august, som spesielt tar for seg kvinnelige kranføreres utfordringer.
Visse sider av jobbhverdagen på en byggeplass er ulike for kvinner og menn. Hvordan går man på do når man sitter høyt oppe i en tårnkran? Og er det ulikt for kvinner og menn? Det er ikke alle menn som klarer å sitte og snakke om slikt på et kurs uten å spøke med det, noe som fort kan bli ubehagelig for det motsatte kjønn.
Derfor har vi fått med oss kranfører Frida Sørlie på foredraget. Hun har vært nødt til å finne ut av alle disse tingene på egenhånd, og vil dele av sin mangeårige erfaring.
Høy lønn med kort utdannelse
Som tårnkranfører er det fullt mulig å oppnå en årslønn på en halv million kroner og oppover.
For å oppnå samme lønnsnivå i andre yrker må man kanskje gjennom tre år på på høyskole for å skaffe en bachelorgrad, med tilhørende studielån.
Et G2-tårnkrankurs krever absolutt ingen forkunnskaper, tar omtrent to uker å gjennomføre og koster i skrivende stund totalt 49 990 kroner med absolutt alt inkludert, uten skjulte avgifter eller gebyrer. For en nyutdannet tårnkranfører er det ikke unormalt med en månedslønn tilsvarende denne kursprisen.
I Moss Avis kan du lese om hvordan Camilla Moe Wergeland fikk jobb bare minutter etter endt kurs hos oss.
Det er få andre kurs som gir like mye valuta for tid og penger investert.
G1 + G2 = smart
Hvis du tar de to hovedklassene G1 Mobilkran og G2 Tårnkran, vil du også få lappen på mye annet på kjøpet:
Det vil dermed lønne seg å ta disse to hovedklassene for kran fremfor å bygge på litt og litt, da det vil være vesentlig rimligere og ta kortere tid enn å ta ett og ett kurs.
Relativt enkel vei til fagbrev
Å ha et fagbrev er nesten å regne som en jobbgaranti. Flere store firmaer har krav om at en prosentandel av arbeidet skal utføres av fagfolk. Dette – og lavt sykefravær – må være på plass hos de største entreprenørene for at de skal vinne de største anbudene. Dermed er ansatte med fagbrev svært attraktive på jobbmarkedet.
For å få fagbrevet må man enten gå yrkesfag i 4 år (som beskrevet på utdanning.no), eller ta dette som praksiskandidat (privatist) etter minimum 5 års praksis. Dette koster cirka 3000 kroner i gebyrer.
Hvis du tar både G1 Mobilkran og G2 Tårnkran hos oss, vil du også få en solid rabatt (da noe teori er likt for begge kurs) som gjør at du kan ta et fagbrev for godt under 100 000 kroner med dagens priser!
Lukrativ offshore-jobb
Kranførere med fagbrev og erfaring er også ettertraktet offshore, hvor kranførere har meget høye lønninger og en rekke goder sammenlignet med jobb på land.
For å jobbe offshore må man også ta G5 Offshorekran og Riggerkurs.
Velkommen på kurs!
Synes du dette virker interessant? Vi i Viken Kompetanse ønsker deg som kvinne velkommen på vårt Krankurs for kvinner den 24. juli!
Våre instruktører har lang fartstid i faget og er rolige og tålmodige. Vi ønsker virkelig at du skal lykkes.