Gå direkte til innhold
Nyhet: Vi tilbyr nå gratis skyss fra Moss til våre lokaler! Les mer

Maskinførerbevis – de ulike klassene

Et spørsmål flere lurer på er om du kan ta maskinførerbevis for alle klasser når du gjennomgår kurset for maskinfører M1–M6. Svaret på dette er nei og ja.

Du trenger nemlig ikke gjennomgå en ny teoridel for hver klasse. Den praktisk oppkjøringen derimot, vil være ulik for alle maskinklassene. Så har du først bestått teoridelen for en klasse, trenger du ikke ta den på nytt for en annen.

Hva kjennetegner de ulike maskinførerklassene?

Det finnes i dag seks klasser innen maskinførerbevis. Dette er M1–M6. De ulike maskinene har alle forskjellige egenskaper som derfor krever ulik praktisk opplæring. La oss ta en nærmere titt på hva de ulike klassene egentlig brukes til.

Maskinklasse M1: Dozer

Dette er et beltekjøretøy som gjerne blir brukt til ekstra tungt arbeid på et anlegg. Maskinen evner å flytte enorme mengder med jord, pukk, sand og andre materialer. I tillegg er den egnet til å jevne ut jorda under veiarbeid eller i terreng. Ettersom dozeren også kan anses som relativt lett, har den en optimal funksjonalitet når det kommer til våte masser.

Maksinklasse M2: Gravemaskin

Gravemaskiner er konstruert slik at de kan jobbe i svært bratte vinkler og vanskelig terreng. En gravemaskin sin hovedfunksjon er å grave ut store mengder masser. Dette blir svært ofte benyttet under bygge- og veiarbeid. Likevel finnes det også ulike typer av gravemaskiner, og noen blir mer benyttet i by, mens andre kan ta for seg jobber under tøffere forhold.

Maskinklasse M3: Veihøvel

Når du trenger å jevne ut underlaget, spesielt på grusbaner eller under vinteren, vil en veihøvel være den perfekte maskinen for jobben. Før i tiden ble dette gjort ved å slepe det etter en hest, men i dag har maskinene fått en motor og er langt mer effektive.

Maskinklasse M4: Hjullaster

En hjullaster kan bli ansett som ganske så allsidig. Dette fordi den har et stort feste foran som kan benyttes til flere formål. Blant annet kan det festes en snøfreser, pallegaffel, skuffe, skjær eller en kostemaskin. Maskinen er svært robust, og tåler mye vekt. Sammen med gravemaskinen er dette en av de mest brukte anleggsmaskinene.

Maskinklasse M5: Gravelaster

En gravelaster kan benyttes til mye forskjellig. Den er betegnet som en masseflyttingsmaskiner, og kan både grave ut masser og bære tung last. Tidligere var dette en traktor, men i dag er maskinen ikke lenger betraktet som en traktor og går under arbeidstilsynet istedenfor vegdirektoratet.

Maskinklasse M6: Dumper

Dumper har fått sitt navn fra det engelske uttrykket “Dump”. Dette er en maskin som brukes til å bære tunge laster. En Dumper har et bredt lasteplan som er hydraulisk styrt, og som kan frakte og losse av store mengder med ulikt materiale. Dumperen har også tykke og robuste hjul i plast, som gir den et godt grep.