Sertifisert sikkerhetsopplæring er en opplæring som kreves for førere av arbeidsutstyr som er beskrevet i Forskrift om bruk av arbeidsutstyr - Best.nr. 555 – fastsatt 26. juni 1998.
Denne opplæringsplanen gjelder opplæringsmodul 2.8 i hht. illustrasjonen nedenfor.
Opplæringsplanen skal brukes av opplæringsvirksomheter som er sertifisert av sertifiseringsorgan utpekt av Direktoratet for Arbeidstilsynet, og opplæringen skal gjennomføres av den sertifiserte opplæringsvirksomheten.
Opplæringsplanen beskriver et minimum av de kunnskaper og ferdigheter som kreves for bruk av arbeidsutstyr i hht. forskriften. Forskriften forutsetter imidlertid at førere av ulike typer arbeidsutstyr i tillegg får spesialopplæring på det utstyret som til enhver tid benyttes.
Praktisk opplæring i Modul 4 gjennomføres av sertifisert opplæringsvirksomhet, eller i bedrift etter avtale med sertifisert opplæringsvirksomhet.
Riktig bruk av lastebilkraner har stor betydning for sikkerheten for kranfører og annet personell som deltar i løfteoperasjoner. Feilvurderinger kan få store konsekvenser og føre til alvorlige skader på kranfører, øvrig personell samt materiell og omgivelser. Positive holdninger til sikkerhet er derfor viktig under opplæringen.
Sertifisert sikkerhetsopplæring kan også inngå i videregående opplæring innen yrkesfaglige studieretninger i videregående skole når skolen er sertifisert.
20 timer (Med undervisningstime menes i denne sammenheng 45 min. undervisning).
Kandidaten må dokumentere å tidligere ha gjennomført modul 1.1 og modul 2.3.
Alternativt kan modul 1.1 og 2.3 gjennomføres i sammenheng med denne modulen.
Hensikten med opplæringen er å gi lastebilkranførere en god teoretisk grunnopplæring i sikker bruk av lastebilkraner, slik at uhell og ulykker i forbindelse med løfteoperasjoner unngås.
Opplæringen skal gi kandidatene god innsikt i prinsippene for lastebilkraners konstruksjon, virkemåte, vedlikehold og bruk.
Opplæringen dekker også den teoretiske sikkerhetsopplæringen som kreves for fører av personløfter.
Opplæringen avsluttes med en skriftlig teoretisk prøve.
Når kandidaten har bestått teoretisk prøve, samt avsluttende teoretisk prøve for anhukere med tillegg av praktisk kjøreprøve på lastebilkran, vil dette være grunnlag for utstedelse av kompetansebevis for fører av G8 Lastebilkraner.
Se kap. 3, emneliste
Kandidater som har kompetansebevis for andre krantyper, kan gjennomføre redusert teoretisk sikkerhetsopplæring i hht. kapittel 7.
Sertifisert opplæringsvirksomhet i hht.
Forskrift om bruk av arbeidsutstyr
Målsettingen med opplæringen er at den som gis opplæring tilegner seg grunnleggende teoretiske kunnskaper om sikker bruk av lastebilkraner, slik at ulykker ved bruk unngås.
Opplært person skal:
Lover og forskrifter vedr. bruk av lastebilkraner
Hvorfor opplæring av kranfører?
Definisjon på lastebilkraner og navn på komponenter.
Kraner montert:
Eksempler på uhell og ulykker.
Funksjon og virkemåte:
Funksjon og virkemåte:
Hydraulisk anlegg med funksjon og virkemåte:
Kontroll og vedlikehold av hydraulisk
anlegg.
Mekaniske prinsipper:
Herunder:
Herunder:
Front-, og bakmonterte kraner mht. riktig oppstilling og bruk:
Sertifisering og sakkyndig kontroll:
Øvingsoppgaver med gjennomgang
Skriftlig teoretisk prøve
Det er av stor betydning at opplæringen gjennomføres med realistiske eksempler, og at sikkerhetsmessige momenter vektlegges i undervisningen.
Den teoretiske del av opplæringen skal mest mulig relateres til den praktiske opplæringen slik at deltakerne får en god forståelse for sikker bruk av lastebilkraner.
Deltakerne bør i tillegg til gruppearbeid også arbeide selvstendig med øvingsoppgavene.
Opplæringen avsluttes med en skriftlig prøve som skal sikre at hver enkelt deltaker har tilstrekkelige kunnskaper om riktig og sikker bruk av lastebilkraner. Ved lese- og skrivevansker hos kandidaten kan prøven gjennomføres muntlig.
Det brukes karakterskala: ”Bestått” / ”Ikke bestått”
Det skal benyttes eksamensprøver som er fastsatt av SGS – Samarbeidsgruppen av Sertifiseringsorgan, og prøvene skal gjennomføres etter bestemte retningslinjer for prøveavleggelse.
Avsluttet opplæring skal dokumenteres av opplæringsvirksomhet.
Klasserom må ha tavle / flippover, overhead og lerret.
Klasserommet må ha tilstrekkelig sitte/skriveplasser for kursdeltakere og ha et tilfredsstillende innemiljø.
Tilgang til lastebilkran for praktisk demonstrasjon.
Relevante lærebøker og kursmateriell for opplæringen
G1 = Mobilkran
G2 = Tårnkran
G3 = Portalkran
G4 = Bro- og Traverskran
G8 = Lastebilkran